Maj

DRZEWA I KRZEWY OZDOBNE LIŚCIASTE

+ Rozgarniamy kopczyki ziemi, które zabezpieczały delikatne gatunki przed mrozem, i zasilamy rośliny nawozem wieloskładnikowym, który płytko mieszamy z ziemią. Najpraktyczniejsze są nawozy wolno działające, np. Osmocote, Planton C, itp. Choć kosztują więcej od tradycyjnych, pozwalają oszczędzić pracy.

IGLAKI

+ Sprawdzamy czy na igłach i pędach nie ma przędziorków, tarczników i innych szkodników. W razie potrzeby opryskujemy rośliny odpowiednim preparatem owadobójczym. Szczególnie często atakowane przez przędziorki są świerki karłowe – warto je opryskać co jakiś czas profilaktycznie preparatem Provado Plus, Karate, Confidor lub Polysect.

+ Możemy posadzić nowe rośliny, ale tylko okazy sprzedawane w pojemnikach z dobrze wykształconą bryłą korzeniową  bo jedynie one dobrze się przyjmują i nie są narażone na przeschnięcia. Niestety, na targowiskach ciągle pojawiają się o tej porze iglaki kopane z gruntu. Choć są stosunkowo tanie, nie warto ich kupować, bo wiosna to dla nich pora wypuszczania młodych przyrostów i rośliny źle sobie radzą w tym czasie z odtwarzaniem systemu korzeniowego.

 

DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE

+ Gdy drzewom zaczynają pękać pąki, przeprowadzamy pierwsze opryski przeciwko chorobom grzybowym, np. parchowi, plamistością i rdzom. Używamy w tym celu Miedzianu, Kaptanu lub innych preparatów grzybobójczych.

+ Młode drzewka i krzewy zasilamy nawozem azotowym. Przyda się to również  starszym okazom rosnącym na słabych glebach . Nawóz rozsypujemy w obrębie korony i mieszamy razem z ziemią.

 

BYLINY

+ Kiedy byliny cebulowe zaczynają przekwitać, usuwamy główki kwiatów, aby rośliny nie traciły energii na wytworzenie nasion. Kwiaty lepiej wyłamać niż wycinać. Liście pozostawiamy do czasu, aż zżółkną, by przez kilka tygodni odżywiały cebule.

+ Możemy wysiewać do gruntu wiele gatunków, np. złocienie, rudbekie, goździki, smagliczki czy żagwiny.

+ Wszystkie byliny kwitnące latem i jesienią można teraz rozmnażać przez podział. Najlepiej zrobić to przy pochmurnej pogodzie i obficie podlać nowe kępki po posadzeniu.

+ Wysadzamy bulwy i karpy dalii, pacioreczników i mieczyków. Zanim wykiełkują, minie niebezpieczeństwo wystąpienia przymrozków. Rośliny podpędzone w pomieszczeniach posadzimy w połowie miesiąca, ale już można zacząć je hartować (wystawiać na zewnątrz).

 

KWIATY JEDNOROCZNE I DWULETNIE

+ Na początku miesiąca wysadzamy do gruntu rozsadę roślin, które nie boja się niewielkich przymrozków, takich jak lwie paszcze, astry chińskie i kocanki ogrodowe, a po 15 maja szałwię, aksamitki, żeniszki i lobelie.

+ Wysiewamy do gruntu nasturcję, portulakę, kosmos, a także groszek pachnący, lewkonię i słoneczniki oraz wiele innych gatunków. Maciejkę i nagietki warto siać kilka razy, bo szybko przekwitają. Niewielkie rządki tych kwiatów można siać nawet w warzywniaku, żeby urozmaiciły jego wygląd.

 

TRAWNIK

+ Kosimy murawę przynajmniej raz w tygodniu. Jeżeli używamy kosiarki z koszem, raz na miesiąc nawozimy trawę. Będzie ona wtedy gęsta i soczyście zielona.

+ Podczas ciepłych dni trawnik trzeba podlewać, najlepiej wczesnym rankiem, gdy rośliny nie są zbytnio nagrzane, a woda nie paruje od razu. Za każdym razem podłoże powinno być dobrze nawodnione przynajmniej na 10 cm w głąb.

 

OCZKO WODNE

+  Jeśli maj jest ciepły, trzeba czuwać nad klarownością wody, gdyż przy wysokiej temperaturze bardzo szybko pojawiają się w niej glony. Wyławiamy je siatką lub stosujemy preparaty chemiczne. Jak najczęściej uruchamiamy fontanny i kaskady poruszające wodę, aby była ona dobrze natleniona, co jest niezbędne dla ryb, a dodatkowo powstrzymuje mętnienie wody.

 

KWIATY TARASOWE I BALKONOWE

+ Skrzynki przed posadzeniem w nich kwiatów myjemy detergentem, aby usunąć zarodniki grzybów. W nowych pojemnikach sprawdzamy czy są otwory odpływowe, jeśli ich nie ma koniecznie musimy ja zrobić.

+ Kupując sadzonki, wybieramy te dobrze rozkrzewione, ze sztywnymi pędami i co najmniej kilkoma pąkami kwiatowymi. Rośliny sadzimy w odległości 20-30 cm od siebie i codziennie podlewamy.

 

WARZYWA

+ Jeśli jest sucho, zagony podlewamy bo siewki i młoda rozsada są bardzo wrażliwe na przesuszenie.

+ Systematycznie niszczymy małe chwasty, wzruszając ziemię lekko, ale często, motyką lub pazurkami.

+ Siejemy marchew, pietruszkę i buraki na późny zbiór jesienny i przerywamy siewki wyrosłe z nasion wysianych w kwietniu.

+ Sadzimy rozsadę selerów i warzyw kapustnych, a gdy minie niebezpieczeństwo wystąpienia przymrozków – pomidorów i papryki. W połowie maja siejemy do gruntu ogórki. Co dwa tygodnie aż do lipca siejemy fasolę szparagową i koper.